Hoppa till innehåll

Jörgen Danielsson, Åsa Kullgren och Fredrik Olovsson, alla S beskriver i Katrineholms-Kuriren den 26 januari sin syn på framtiden för svensk sjukvård och de reformer som den nuvarande regeringen har genomfört på området.

Tyvärr är inte den bild som de beskriver av dessa reformer helt rättvis. Lagen om valfrihetssystem (LOV) och obligatoriskt vårdval till primärvården har till syfte att möjliggöra ökad valfrihet, tillgänglighet och kvalitet i vården. För att patienterna ska få den bästa vården måste det finnas flera vårdgivare att välja mellan. När vårdgivare som uppfyller grundläggande kvalitetskrav och har tillräcklig kompetens kan etablera sig och erbjuda vård, då skapas konkurrens och utvecklingskraft. Genom konkurrensen ökar kvaliteten och effektiviteten hos alla vårdgivare, såväl privata som offentliga.

Det finns ingenting i de reformer som regeringen har infört som medför att det är plånboken som styr tillgången till vården. Vården ges efter behov och det är inte heller möjligt att neka patienter vård. De vårdgivare, såväl privat drivna som offentliga, som ger patienterna den bästa vården, är de som överlever inom ramarna för systemet när patienterna själva får välja.

Svensk vård och omsorg står inför en stor demografisk utmaning. Efterfrågan på vård- och omsorgstjänster kommer att öka dramatiskt framöver, och så också kostnaderna. Svensk sjukvård har också problem med tillgängligheten, till exempel visade den årliga undersökningen om sjukvård i Europa, Euro Health Consumer Index (EHCI) 2009 att vi, trots kömiljarden, står oss dåligt i ett europeiskt perspektiv. Den tydligaste slutsatsen av EHCI 2009 är att mångfald är bra och bidrar till en bättre fungerande vård.

I Sverige har utvecklingen av sjukvård i en riktning mot mer valfrihet bara börjat. Den utvecklingen måste fortsätta om vården ska bli bättre. Vi inom Vårdföretagarna ser nu den politiska uppgiften att i ett nytt svenskt sjukvårdssystem skapa tydliga och förutsebara regler som ser till att vården är så pass heltäckande att ingen riskerar att bli utan nödvändig behandling, samt att fastställa kriterier för uppföljning och utvärdering av kvalitet.

Vi kommer inte att klara framtidens utmaningar utan privata alternativ inom den offentligt finansierade vården. Att företag som ger sig in på marknaden måste få göra det med möjlighet till vinst förstår nog alla är en förutsättning för att de ska vilja och våga. Något som även Socialdemokraterna håller med om enligt beslut på kongressen i höstas.

Från vårdföretagarnas sida ser vi fram emot seriös sjukvårdspolitisk debatt under valrörelsen. En debatt som präglas av en rättvis bild av vad de privata alternativen bidrar med för svensk sjukvård. När vårdgivare som uppfyller grundläggande kvalitetskrav och har tillräcklig kompetens kan etablera sig och erbjuda vård, då skapas konkurrens och utvecklingskraft. Patienterna och brukarna får ökad valfrihet, personalen får fler arbetsgivare och framförallt får vi mer vård för pengarna.

Hans Dahlgren, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna

Artikeln tidigare publicerad i Katrineholms-kuriren.