Hoppa till innehåll

Socialdemokraternas tanke att med kommunen som förebild reglera fram kvalitet i vården landar fel. Kommunerna måste i stället lära av den privat drivna vården, skriver Håkan Tenelius i Göteborgs-Posten.

När den lokala S-toppen nyligen besökte Systrarna Odhs hemtjänst i Skövde fick den veta att företaget aldrig behöver annonsera efter personal, trots den allmänna bristen på vårdpersonal med rätt kompetens. Smarta scheman, maximal möjlighet att jobba med det medarbetarna är utbildade för, och kontinuitet som skapar trygghet både för den äldre och den anställde är några av förklaringarna.

Detta kan ju den kommunala hemtjänsten lära sig av, konstaterade politikerna.

Så tänker dock inte partiet centralt. I förslaget till kvalitetslagar vill Socialdemokraterna att kommunens personalkostnader ska vara norm och därmed säkra kvaliteten i privat vård och omsorg.

Hur bakvänd tanken är illustreras av en studie i Östersund där kommunen och det privata företaget Vardaga driver varsitt likadant äldreboende. Resultatet är att det privat drivna boendet håller högre kvalitet trots en lägre bemanning och en väsentligt lägre kostnad.

Gott om statistik

Det finns gott om statistik som visar att privat vård lyckas bättre som arbetsgivare. Årets Jobbhälsobarometer från Sveriges Företagshälsor visar än en gång att anställda i privat vård och omsorg trivs bättre än kollegerna i kommuner och landsting.

Också i SCB:s statistik över sjukfrånvaro märks det att anställda i privat vård och omsorg trivs bättre, eftersom de är mindre sjuka. Nöjda och friska medarbetare gör ett bra jobb. Det är en förklaring till att privata vård- och omsorgsföretag lyckas så bra i de kvalitetsjämförelser som görs. Dessutom blir personalkostnaderna lägre när vakanserna är få.

Det är därför Socialdemokraternas tanke att med kommunen som förebild reglera fram kvalitet landar så fel. Kommunerna måste i stället lära av den privat drivna vården. Högre kvalitet i kombination med sänkta kostnader är förstås varje kommunpolitikers våta dröm.

En dröm som blir verklighet hos Systrarna Odh i Skövde.

 

Håkan Tenelius
Näringspolitisk chef, Vårdföretagarna

Artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 12 september