Hoppa till innehåll
Antje Dedering och Ida Ingerö

Debattartikel i Dagens Medicin: Privat vård ger dubbelt så mycket för pengarna

Tyvärr väljer sjukvårdspolitiker runtom i landet att ställa patienter i kö, hellre än att utöka samarbetet med privata vårdgivare, skriver Antje Dedering och Ida Ingerö i en debattartikel i Dagens Medicin.

Stockholmarna kan få dubbelt så många operationer per skattekrona. Det visar en ny rapport från analysföretaget Sirona, som i dag presenteras på ett seminarium med Stockholms ledande sjukvårdspolitiker. I studien jämförs kostnaderna för ingrepp som utförts av privata vårdgivare med likadana ingrepp som utförts i Region Stockholms egen regi.

Med privata vårdgivare får man för samma kostnad 65 procent fler knäproteser, 80 procent fler höftproteser, drygt 150 procent fler starroperationer och mer än 200 procent fler framfallsoperationer.

Tyvärr väljer sjukvårdspolitiker runtom i landets regioner att ställa patienter i kö, hellre än att utöka samarbetet med privata vårdgivare. Det gäller i såväl borgerligt som socialdemokratiskt styrda regioner.

I Region Stockholm väljer politiken rentav att ta tillbaka mer vård i egen regi. Det rödgröna styrets omställningsplan är tänkt att förstärka regionens pressade ekonomi. Men verksamheter i egen regi kostar mer. Om de styrande sjukvårdspolitikerna vill få ut mer vård per skattekrona borde de använda privata vårdgivare i större utsträckning, inte mindre, skriver förbundsdirektör Antje Dedering och näringspolitisk chef Ida Ingerö i en debattartikel i Dagens Medicin.