Hoppa till innehåll
Näringspolitisk chef

Månadens vårdkö­rapport: Drygt 4 av 10 av samtliga individer som väntat på en åtgärd inom öron, näsa, hals har väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar.

I två regioner; Region Skåne och Region Norrbotten var andelen över 50 procent. I Region Skåne var andelen till och med över 60 procent. I ytterligare sex regioner var andelen som väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar över 40 procent. I två regioner; Region Jönköping och Region Kronoberg var andelen under 10 procent.

6 300 personer har väntat olagligt länge

Antalet personer som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd inom öron, näsa, hals uppgick i juni 2024 till cirka 6 300 personer. Drygt 4 av 10 av samtliga individer som väntat på en åtgärd inom öron, näsa, hals har väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar. 

Antalet som väntat på en åtgärd inom öron, näsa, hals längre än 90 dagar var något högre i juni 2024 än i juni 2023 och klart högre än i juni 2022. Jämfört med 2021 var dock nivån något lägre. Andelen av de som väntat på en åtgärd inom öron, näsa, hals låg i juni 2024 i det närmaste på samma nivå som motsvarande månader 2022 och 2023. Andelen är dock lägre än i juni 2021.

Stora skillnader mellan olika regioner

Det är mycket stora skillnader mellan regionerna i andelen som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd inom öron, näsa, hals. I två regioner; Region Skåne och Region Norrbotten var andelen över 50 procent. I Region Skåne var andelen till och med över 60 procent. 

I ytterligare sex regioner var andelen som väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar över 40 procent. I två regioner; Region Jönköping och Region Kronoberg var andelen under 10 procent.

 – Att en stor region som Skåne misslyckas i hela sex av tio fall är anmärkningsvärt. Skåningarna förtjänar en vårdgaranti som går att lita på. Det finns inga ursäkter för att sex av tio skåningar ska behöva vänta i mer än 90 dagar, när ett stort antal privata vårdgivare skulle kunna ge mer vård för varje skattekrona, säger Ida Ingerö, näringspolitisk chef. 

 – Det är fortsatt många som tvingas vänta längre än vårdgarantin för ett första möte med en specialist men nivån är lägre än förra året. Antalet som tvingas vänta längre än 90 dagar på en åtgärd eller operation är dock kvar på samma höga nivån som 2023, säger Björn Arnek, branschekonom.