Hoppa till innehåll

Vårdföretagarna presenterar idag sin Assistansbarometer för augusti månad. Månadens specialgranskning visar på stora geografiska skillnader över landet när Vårdföretagarna granskar antalet förstagångsbeviljande av rätt till personlig assistans. Mellan augusti 2023 och juli 2024 fick 640 personer ett förstagångsbeviljande. Men det var exempelvis mer än dubbelt så många beviljanden i relation till befolkningen i Västmanlands län som i Västerbottens län. Vårdföretagarna saknar en analys av de stora regionala skillnaderna.

Stora skillnader mellan länen

Det är stora skillnader mellan de svenska länen i antalet personer i relation till befolkningen som fick ett förstagångsbeviljande inom den statliga assistansen under den senaste 12-månadersperioden.Totalt i landet fick 640 personer ett förstagångsbeviljande inom den statliga assistansen mellan augusti 2023 t.o.m. juli 2024, vilket motsvarade 6,1 personer per 100 000 invånare.

Flesta förstagångsbeviljanden i relation till befolkningen var det i Västmanlands län med 9,1 personer per 100 000 invånare. Minst förstagångsbeviljanden var det i Västerbottens län med 3,9 personer per 100 000 invånare den senaste 12-månadersperioden. Det var alltså mer än dubbelt så många beviljanden i relation till befolkningen i Västmanlands län som i Västerbottens län. Det finns inget samband mellan nivån på antalet personer som har statlig assistans i länen och antalet förstagångsbeviljanden i länen.

– Totalt i landet fick 640 personer ett förstagångsbeviljande inom den statliga assistansen mellan augusti 2023 och juli 2024, vilket motsvarade 6,1 personer per 100 000 invånare. Minst förstagångsbeviljanden var det i Västerbottens län med 3,9 personer per 100 000. Mest var det i Västmanland med 9,1 personer per 100 000 invånare. När vi jämför med siffrorna för hur hög andel som redan har rätt till personlig assistans i länen kan vi inte se något samband, säger Björn Arnek, branschekonom.

Dubbelt så svårt att få rätt till personlig assistans i Västerbotten jämfört med Västmanland

– Det senaste året har det uppenbarligen varit mer än dubbelt så svårt att få rätt till personlig assistans i Västerbotten som i Västmanland sett i relation till befolkningsmängden. Vårdföretagarna är tyvärr inte förvånade över att det finns stora regionala skillnader inom den personliga assistansen. Vi såg redan i mars månads Assistansbarometer att det är dubbelt så många per 100 000 invånare i Norrbotten som i Halland med rätt till personlig assistans. Vårdföretagarna saknar en analys från Försäkringskassan. Det borde vara av intresse för såväl Försäkringskassan som politiken varför en och samma myndighet kan ha så stora skillnader i beslutsfattandet, säger Patrik Silverudd, näringspolitisk expert inom personlig assistans.

Antalet brukare har ökat med 15 individer mellan juni och juli 2024. Det är dock 14 individer färre än motsvarande månad 2023.