Hoppa till innehåll

Schablonersättningen höjs med tre procent

Tidöpartierna presenterade idag flera viktiga nyheter inom LSS-området. Två av de viktigaste rörde schablonersättningens storlek och en utredning av en indexering av schablonersättningen. Schablonersättningen föreslås höjas med tre procent vilket är högre än föregående år. En större höjning är något som uppskattas av brukare, assistenter och anordnare.

Schablonersättningen lägre än kostnadsutvecklingen

Under ett tiotal år har höjningen av schablonersättningen understigit kostnadsutvecklingen vilket gjort det allt svårare att bedriva personlig assistans med hög kvalitet. De seriösa utförarnas marginaler har minskat och kommunernas faktiska kostnad för den assistans man bedriver i egen regi har legat långt över vad staten har ersatt med. Ersättningsnivåerna inom andra områden inom vård och omsorg har samtidigt justerats utifrån det så kallade omsorgsprisindex (OPI).

Generellt lägre höjning för personlig assistans än genomsnittshöjningen för OPI

Hade assistansersättningen omfattats av samma sorts indexering som OPI hade ersättningsnivån för personlig assistans legat betydligt högre. Sedan 2014 har genomsnittshöjningen av schablonersättningen legat på 1,7 procent jämfört med 2,7 procent för OPI.

– En höjning av schablonersättningen med tre procent är ett mycket viktigt steg i rätt riktning. En utredning kring en indexering är kanske ännu viktigare för en långsiktigt rimlig och hållbar ersättningsnivå. Bra av regeringen – se nu till att frågan inte dras i långbänk, säger Patrik Silverudd, näringspolitisk expert.