Hoppa till innehåll
Anna Bergendal, näringspolitisk expert äldreomsorg
Anna Bergendal, näringspolitisk expert äldreomsorg

Sverige behöver en äldreboendegaranti

Hur vet vi om vi får den äldreomsorg vi behöver när vi blir gamla? Den frågan inställer sig när man läser artiklar om äldre som kämpar för att få plats på äldreboenden.

I somras läste jag i Göteborgsposten om Hasse och hans fru Gunilla som sökt plats på äldreboende upprepade gånger utan att beviljas det. Hasse kunde inte prata och Gunilla kunde inte se. Båda hade svårt att stå och gå och behövde mycket hjälp i vardagen. Anhöriga var mycket oroliga för hur de skulle klara sig. Inte förrän Hasse råkade ut för en allvarlig fallskada fick de gehör för sin ansökan. Hasse och Gunilla fick då flytta till en parlägenhet på ett äldreboende, och enligt barnen ledde det till att föräldrarna levde upp. Historien fick ett gott slut i deras fall. Men frågan är hur många Hassar och Gunillor som finns där ute?

Många får avslag, och mörkertalet är stort

Det finns ingen samlad statistik för hur många äldre som får avslag på sin ansökan idag, men enligt en kartläggning som gjordes av Sveriges Radio under 2021 fick minst 1 000 personer avslag på att få flytta till ett äldreboende under ett halvår. Samtidigt beskrev de kommunala tjänstemän som besvarade enkäten att det inte speglade efterfrågan fullt ut, eftersom många äldre låter bli att söka eller drar tillbaka sin ansökan när de i samtal med kommunen får reda på att deras ansökan troligen kommer avslås.

Vad kan då äldre göra om de upplever att kommunen fattat fel beslut? Överklaga förstås. Men då ska man betänka att alla inte orkar driva en sådan process. Den kan dessutom ta en lång tid. Eftersom äldre som söker plats på boenden ofta är sköra och kanske inte har lång tid kvar hinner förvaltningsdomstolarnas utslag inte alltid komma i tid.

Incitament saknas för kommuner att på riktigt ta tag i problemet

Inte ens om du fått ett biståndsbeslut kan du räkna med att få plats på äldreboende. Det är lagstiftarens intention att verkställighet ska ske utan dröjsmål. Ändå fick 7 500 äldre vänta längre än tre månader på att deras beviljade insats inom äldreomsorgen skulle verkställas. I de allra flesta fall handlade det om just en plats på ett äldreboende. I vissa fall begär IVO ut en avgift av kommunen. Oftast så låg att det kostar betydligt mindre än att verkställa insatsen. Det är dessutom en klen tröst för den äldre som fortsätter att bo hemma.

Dags för en äldreboendegaranti

Vårdföretagarna föreslår att man då ska kunna flytta in på ett boende som erbjuder plats – kanske ett privat boende i kommunen eller ett boende i en annan kommun. En form av äldreboendegaranti. Det löser inte hela tilllgänglighetsproblematiken, men är i vart fall ett steg i rätt riktning.