Hoppa till innehåll
Karin Elinder - näringspolitisk expert sjukvård

Missförstånd kring privat driven vård får inte stå i vägen för barn som behöver vård

Framöver finns större möjligheter för barn i Västra Götaland som lider av psykisk ohälsa att få vård snarare än en kölapp. Under hösten kommer ett oppositionsförslag att röstas igenom.

Sedan kan fler aktörer börja bidra för att komma tillrätta med den bristande tillgängligheten. Patienterna får fler alternativ – och medarbetarna kan få fler arbetsgivare att välja mellan.

Men som alltid finns en oro – som i många delar tycks bygga på vanligt förekommande missuppfattningar.

Vanligt förekommande missuppfattningar skapar oro

Är det resursstarka invånare som kommer att gynnas nu? Nej. Vård som erbjuds av privata aktörer inom vårdval kostar inte patienten mer. Inget tyder heller på att den kostar skattebetalarna mer – tvärtom visar de flesta granskningar att privata aktörer är mer resurseffektiva. Fler får helt enkelt en lika bra vård – till en lägre kostnad.

Upp till politiken att möjliggöra vård i hela regionen

Och vilka patienter som ges chans att få vården avgörs av politikerna. En (annan vanligt förekommande) oro är att det är patienter i storstäderna som kommer få mest hjälp. Men även det är en risk som det politiska hantverket kan mota. Vården måste givetvis vara tillgänglig för alla, oavsett bostadsort. Men det kan vara mer kostsamt att bemanna en verksamhet på en mindre ort, t.ex för att patienterna är färre. Då behöver ersättningen anpassas. Att se till att vården kan erbjudas digitalt, när det är medicinskt lämpligt, är ett annat sätt att överbrygga geografiska avstånd. Det måste också vara möjligt för personalen att anpassa vården efter patienternas behov. Barn och familjer som behöver ta mer tid i anspråk, för att t.ex. samordna andra vård- och myndighetskontakter, måste kunna få det.

Tidiga insatser är väsentliga för barn som behöver hjälp vid psykisk ohälsa, men dag står över 2000 barn i kö. En stor verktygslåda har nu öppnats för en bättre situation. Det är upp till regionpolitikerna i Västra Götaland att identifiera och använda verktygen – ge fler barn och föräldrar hopp och inspirera fler att lösa ett av dagens stora samhällsutmaningar tillsammans.