Hoppa till innehåll

Hälften av alla kvinnor som behöver gynekologivård måste vänta olagligt länge

Antalet kvinnor som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd inom gynekologi uppgick i september 2024 till 4 250. Det motsvarade 46 procent av samtliga kvinnor som väntat på en åtgärd inom gynekologi. I två regioner; Region Skåne och Region Värmland var andelen över 60 procent. I ytterligare fyra regioner var andelen som väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar över 50 procent. Se hela listan region för region i bifogad rapport.

Antalet kvinnor som väntat på en åtgärd inom gynekologi längre än 90 dagar var klart högre i september 2024 än i september 2023. Andelen av de kvinnor som väntat på en åtgärd inom gynekologi låg i september 2024 nästan på samma nivå som motsvarande månad 2022 men högre än i september 2023.

750 kvinnor har väntat längre än ett år på vård

I september hade närmare 750 kvinnor väntat längre än ett år på en åtgärd inom gynekologi. Det är mycket stora skillnader mellan regionerna i andelen kvinnor som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd inom gynekologi. I endast två regioner; Region Sörmland och Region Blekinge var andelen som väntat längre än vårdgarantin under 20 procent.

– Tyvärr ingen ljusning i sikte vad gäller individer som väntar längre än vårdgarantin. Antalet individer som väntat längre än 90 dagar på åtgärd/operation i september 2024 var tyvärr högre än någon september tidigare, säger Björn Arnek, branschekonom. 

Ett svek mot Sveriges kvinnor

– Nästan hälften av alla kvinnor som väntar på ett gynekologiskt ingrepp väntar längre än den lagstadgade vårdgarantin. Varannan kvinna. Det är oerhört. I Skåne och Värmland väntar hela sex av tio kvinnor längre än vårdgarantin. Det här är ett välfärdssvek som våra sjukvårdspolitiker såväl nationellt som i landets regioner måste ställas till svars för, säger Ida Ingerö, näringspolitisk chef.