
Bättre tillsammans – för den nya cancerstrategin behövs att fler kan bidra
”Bättre tillsammans” är ledordet för den nya Cancerstrategin. Vårdföretagarnas medlemmar håller med. Det är tillsammans, inte i konkurrens om patienter eller medarbetare, som svensk hälso- och sjukvård även framöver ska kunna stoltsera med att vara världsledande i medicinska resultat. Men det kommer krävas mer än strategier, snarare är det en lång rad detaljer som kommer avgöra resultatet.
”Utan satsningar på primärvården faller Cancerstrategin” skrev t.ex. Ylva Sandström nyligen i Dagens Medicin. Det är ett viktigt perspektiv. Inom hälso- och sjukvården kommer det politiska hantverket i hundratals beslut i landets 21 regioner de kommande åren påverka möjligheterna till förbättringar.
Målen i cancerstrategin är att fler cancerfall ska upptäckas tidigt, att ledtider för behandling ska minska, livskvaliteten bland de som drabbas av cancersjukdomar ska öka och att det förebyggande arbetet ska öka. Det innebär att större delen av hälso- och sjukvården kommer involveras i att steg för steg gå från vision till verklighet; Det förebyggande uppdraget ligger hos primärvården som förebyggande vård kan ges, och det är också där potentialen finns att allt tidigare identifiera cancersjukdomar. Det är också primärvården som kommer behöva följa de som lever med och efter en cancerbehandling.
I takt med att fler överlever kommer allt fler, i hela landet, behöva tillgång till rehabilitering. Landets fysioterapeuter, arbetsterapeuter och dietister kommer dessutom sannolikt i större omfattning involveras för att komplettera behandlingen för allt fler. Den specialiserade vården involveras i diagnosticering och utredning, ett område där strategin dessutom lyfter behovet av korta ledtider. Ska de allt fler patienterna kunna tillbringa mer tid hemma, för att just kunna leva väl under en behandling, är det den avancerade hemsjukvården som behöver förstärkas.
Privata utförare står för omkring hälften av alla besök i primärvården. Våra medlemsföretag erbjuder diagnostik. Hos våra medlemmar finns också många av de verksamheter som ser till att människor kan få avancerad sjukvård i hemmet och kanske kan slippa besöka sjukhusen för exempelvis blodtransfusioner. Bland våra medlemmar finns också många som skalar också upp för att möta de ökande behoven av rehabilitering.
Inte heller ska potentialen att se till att fler som behöver vård i helt andra områden underskattas. Om fler operationer hänvisas till andra utförare, kan akutsjukhusens vårdplatser frigöras till de som behöver.
Privata aktörer skulle dessutom sannolikt kunna göra mycket mer – om de fick. De stora ojämlikheterna inom deltagande i screening och vaccinering är ett exempel där skillnaderna kan minska med mer träffsäkra metoder. Det finns många utförare som är riktigt bra på att lösa utmaningar – till fördel för patienter, personal såväl som skattebetalare. En nationell upphandling borde vara något fler tittar nyfiket på.
Det kommer bli bättre tillsammans, och Vårdföretagarnas medlemmar deltar mer än gärna i en dialog om hur samverkan nationellt och regionalt kan bidra till att Cancerstrategin går från vision till verklighet.