Hoppa till innehåll
Kvinna i samtal

Dialogavtal, för en modern lönesättning

Lön är mycket mer än bara en siffra och ska spegla både medarbetarens och verksamhetens utveckling. Men lönebildningen måste vara långsiktigt hållbar. Almega har länge argumenterat för att individuella löner bör bestämmas så lokalt som möjligt i dialog på arbetsplatsen. Det vi kallar dialogavtal.

Kollektivavtalen är centrala och spelar en viktig roll i att skapa trygga och tydliga förutsättningar, bland annat för hur lönerna sätt. Men det som utmärker dialogavtal är att det inte finns en på förhand bestämd löneökning. I stället bygger modellen på en öppen och konstruktiv dialog där arbetsgivare och medarbetare kommer överens om lönen lokalt.

På så sätt skapas en mer dynamisk och verklighetsnära löneprocess där arbetsgivare och medarbetare gemensamt hittar den bästa lösningen för båda parter. Det ger dels en närmare koppling mellan prestation, verksamhetsutveckling och lön, men också ökad motivation och engagemang i verksamhetens långsiktiga utveckling.

Det finns flera fördelar med dialogavtal:

  • Tydligare koppling mellan lön, prestation och vilka ekonomiska förutsättningar som finns i företaget.
  • Flexibilitet eftersom varje verksamhet har sina unika förutsättningar. Lönesättningen anpassas efter branschens och företagets ekonomiska situation.
  • En öppen dialog om lön och utveckling skapar ofta en starkare känsla av delaktighet och motivation hos medarbetarna.

Med dialogavtal blir lönebildningen mer dynamisk, lokalt verklighetsförankrad och långsiktigt hållbar. Det är bra för både arbetsgivare och medarbetare.