Hoppa till innehåll

– Vi har ett osäkert ekonomiskt läge, inte minst för tjänstesektorn. Det dröjer längre tid för våra medlemsföretag än för företagen inom industrin innan konjunkturen vänder. Det måste vi ta hänsyn till i förhandlingarna.

Allt ska rymmas inom märket

För Almega har det alltid varit avgörande att följa överenskommelsen som görs inom industriförhandlingarna. Att de totala kostnaderna ryms inom märket är grunden för hela den svenska modellen och en trygg, förutsägbar arbetsmarknad. Det är också en garant för bra villkor och långsiktig löneutveckling för medarbetarna.

– Vi ser att vissa fackförbund redan nu kräver mer än det industrin kommer överens om. Men det finns ingen möjlighet att höja lönerna mer i tjänstesektorn än i industrin. Vår utgångspunkt är att alla förslag och åtgärder i avtalsrörelsen ska rymmas inom märket. Om vi släpper det faller hela den svenska modellen och det tror jag inte att någon part egentligen vill. 

En omdiskuterad fråga

Arbetstidsförkortning diskuteras mycket och flera fackförbund har med det i yrkanden. Men frågan är betydligt mer utmanande för tjänstesektorn än industrin.

– Stora delar av tjänstesektorn är arbetsintensiv och bygger ju på att man säljer tid. Det går inte att bara höja priset eller effektivisera bort en arbetstidsförkortning. För många branscher inom tjänstesektorn skulle det innebära en enorm kostnadsökning och utmaningarna som vi ser redan idag med att hitta tillräcklig kompetensförsörjning skulle förvärras än mer.

Samma mål som motparterna

Trots flera orosmoln inför märkessättning och fortsatta förhandlingar tror Maria Möller att avtalsrörelsen kommer att genomföras på ett konstruktivt sätt.

– Vi förhandlar 125 avtal i denna avtalsrörelse och det är klart att vissa diskussioner kommer att bli tuffa. Men i slutänden har vi ju samma mål som våra fackliga motparter: att komma överens om hållbara kollektivavtal som är bra för både företag och medarbetare.