Hoppa till innehåll
Anna Bergendal, näringspolitisk expert äldreomsorg

Replik i Västerbottens-Kuriren: S och V i Umeå visar bristande respekt mot de äldre

Idag har Umeå ett välfungerande valfrihetssystem. Hela 9 av 10 äldre är nöjda med sin hemtjänst. Umeåborna får också mycket omsorg för varje skattekrona. Flera lokala företag, startade bland annat av undersköterskor från den kommunala hemtjänsten, har bidragit till att utveckla hemtjänsten. Slopas valfriheten är risken stor att en del äldre blir av med en utförare som de valt och trivs med. Frågan är vad Umeå vinner på en förändring? Skriver Anna Bergendal i en debattartikel i Västerbottens-Kuriren.

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har i debattartiklar i Västerbottens-Kuriren försökt förklara varför de ska avskaffa valfriheten med LOV i hemtjänsten. Tyvärr övertygar inte argumenten. Det förefaller som om beslutet fattats på felaktiga premisser eller mot bättre vetande.

S och V försöker reducera valfriheten till ett ”tvång att bläddra i en lång lista av hemtjänstbolag och hoppas på att råka välja ett som fungerar bra”. Är sju företag verkligen en lång lista?

Valfriheten handlar om att ge äldre makt över sin hemtjänst och bestämma vem som ska få förtroendet att kliva över deras tröskel till hemmet. Men också välja bort någon som inte är bra. Det är något vi vet att äldre värdesätter högt och det finns ett robust stöd för att denna valfrihet ska finnas hos svenska folket. Genom livet har vi vant oss vid att välja förskola, skola, tandläkare och vårdcentral – varför ska denna möjlighet försvinna när vi blir äldre?

Frågan kvarstår: Varför försöker styret laga något som inte är trasigt? Respektera äldre i Umeå. Låt dem fortsätta att välja den hemtjänst de själv önskar, skriver Anna Bergendal i en debattartikel i Västerbottens-Kuriren.