
Debattartikel i Dagens Samhälle: Ta ansvar för den personliga assistansens överlevnad
Det behövs en rimlig höjning av schablonersättningen för att åtminstone delvis täcka upp för de besparingar som har gjorts, skriver Patrik Silverudd, Vårdföretagarna, tillsammans med företrädare för Fremia, Sobona, Intressegruppen för assistansberättigade (IFA), Riksföreningen JAG samt Sveriges Kommuner och Regioner i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Regeringen meddelade i budgetpropositionen för 2025 att en indexering av timersättningen i den statliga assistansersättningen skulle snabbutredas. Löften har ställts ut om att en indexering ska ske till budgeten som presenteras i september 2025.
När man nu utreder frågan kan vi konstatera att tre saker måste hanteras – dels för att hamna på en rimlig nivå i dag, dels för att åstadkomma en rimlig uppräkning som inte utarmar den personliga assistansen:
1. Räkna först upp ersättningen så att utgångsläget hamnar på en rimlig nivå. Innan en indexuppräkning kan fastställas behöver ersättningen ses över i jämförelse med hur pris- och löneutvecklingen har varit hittills.
2. Indexet bör ge full kompensation för förändringar i löner och priser. För att säkerställa att schablonersättningen håller jämna steg med den allmänna löne- och prisutvecklingen bör indexet bygga på förändringar i dessa. I dag utgör lönekostnader drygt 90 procent av den faktiska kostnaden för personlig assistans. Ett index måste således i hög grad bygga på löneökningstakten, för att kollektivavtalade löneökningar ska kunna garanteras. I övrigt måste den följa prisutvecklingen.
3. Kompensation för lag- eller regelförändringar. Statliga beslut som leder till ökade kostnader hos utförarna måste också kompenseras utanför ett assistansindex.