Hoppa till innehåll
Karin Elinder – näringspolitisk expert Sjukvård

För lite och för sent när Region Stockholm backar

För den som behöver en kataraktoperation i närtid är det glädjande att Region Stockholm nu väljer att backa från den forcerade avvecklingen av vårdvalet inom ögonsjukvården. Samtidigt är det ju för verksamheterna, som bidragit till rimliga väntetider, ett fortsatt limbo. Beslutet att avveckla den fungerande vården ligger kvar.  

Styret backar efter granskningar om att Omställningsplanen inte håller

Efter att Omställningsplanen klubbades har ledningen fått backa i när fördjupade granskningar visar att planen inte håller. ”En vidare utredning har visat att tidpunkten för upphörande behöver senareläggas för att säkra ett stabilt vårdutbud och en smidig övergång mellan de två avtalsformerna” står det t.ex. att läsa i anledning av att tidpunkten för ögonsjukvårdens avveckling skjuts på framtiden. Vårdval neurologi är ett exempel där inriktningen i Omställningsplanen frångås, till glädje för de patienter som slipper få upparbetade relationer sönderslagna. Tyvärr finns många andra som, redan nu, ser ut att hamna mellan stolarna. Patienter med långvarig smärta är ett exempel och de, allt fler, patienterna inom ätstörningsvården ett annat. Kvinnor i behov av gynekologisk vård är också en grupp som ser ut att få räkna med en allt sämre tillgänglighet framöver. 

Omställningsplanen leder till osäkerhet för verksamheter

Även om ledningen för Region Stockholm nu tar fram mer gedigna underlag för den förändring av vården som pågår så krävs nu mer. Det framhålls också fortsättningsvis att Omställningsplanen ligger fast – och med den följer en stor osäkerhet. Så byggs inte en hållbar vård; verksamheter kan inte arbeta långsiktigt på lånad tid. 

Dags att sätta patienternas rätt före ideologi

Regionen tycks ha utmaningar som avtalspart – och de som riskerar att komma i kläm är patienterna. Att verka för långsiktigt hållbara villkor och en god dialog borde ges hög prioritet – långt högre än att styvnackat stå fast vid en dåligt förberedd förändring som riskerar att sätta tusentals patienter i kö av ideologiska skäl.