Hoppa till innehåll

Vinst för skattebetalarna i Region Stockholm med privata vårdgivare

En jämförande analys av privata vårdgivares ersättningar och offentliga vårdgivares kostnader för höft- och knäprotesoperationer, operationer av grå starr och framfallsoperationer i Region Stockholm. En rapport från Sirona.

Syfte

Den här kartläggningen syftar till att ta fram ett konkret underlag som visar på eventuella skillnader mellan privata vårdgivares ersättningar och offentliga vårdgivares kostnader i Region Stockholm, för motsvarande ingrepp inom specialistvården.

Bakgrund

Sveriges långa vårdköer är det enskilt största problemet inom svensk hälso- och sjukvård. Samtidigt lade Sverige år 2021 cirka 11 % av BNP på just sjukvården och regionernas kostnaderna har ökat under de senaste åren

Tidigare analyser har visat att nyttjandet av privata vårdgivare inom utvalda operationer inom specialistvården är mer kostnadseffektivt än motsvarande operationer utförda av offentliga vårdgivare, samtidigt som kvaliteten är minst lika god hos privata som hos offentliga vårdgivare

Analys

I april 2024 presenterades en analys av privata vårdgivares ersättningar och offentliga vårdgivares kostnader i Västra Götalandsregionen och Region Skåne. I denna rapport presenteras motsvarande analyser avseende kostnader och ersättningar i Region Stockholm. De ingrepp som har analyserats är: höftprotesoperationer, knäprotesoperationer, operationer av grå starr och framfallsoperationer.

För att säkerställa jämförbarhet mellan ingreppens kostnader och ersättningar har beräkningar gjorts på utvalda DRG- och KVÅ-koder inom höftprotesoperationer, knäprotesoperationer, operationer av grå starr och framfallsoperationer med likartad resursförbrukning. Således är patienter inom ASA-klass** 3-6 exkluderade, vilket innebär att operationer som enbart sker på de offentliga sjukhusen inte inkluderas i analysen.

I analysen av de offentliga vårdgivarnas kostnader har enbart kostnader inom ”innerfallsgränsen” inkluderats, vilket exkluderar de offentliga vårdgivarnas dyraste vårdkontakter, så kallade ”ytterfall”.

Data för analyserna avseende Region Stockholm är insamlat från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och upphandlingsmaterial och avtal för regionens vårdval inom respektive operationsområde är insamlat från Region Stockholm via publika datakällor. Dataunderlaget är analyserat av Sirona.