Alla som berörs av personlig assistans går i väntans tider
Den 19 september presenteras statsbudgeten för 2025. Lite över 13 000 personer som idag har rätt till statlig assistans väntar tillsammans med runt 100 000 personliga assistenter och många tusen anhöriga på besked om budgeten för 2025 ska innehålla en rimlig och hållbar uppräkning av schablonersättningen.
Vårdföretagarnas drygt 200 medlemmar som arbetar med personlig assistans väntar också. Hur ska man klara av att fortsätta bedriva en kvalitativt bra verksamhet med rimliga villkor för sina medarbetare om staten ännu ett år urholkar ersättningen?
I april presenterade revisionsbolaget Grant Thornton på uppdrag av Vårdföretagarna en rapport som granskade just den personliga assistansens samhällskostnader. I den kunde man konstatera att personlig assistans är en kostnadseffektiv insats jämfört med andra insatser men också att kommunernas kostnad för att bedriva personlig assistans ligger runt 30 procent över vad staten betalar i schablonersättning. Eftersom kommunerna bedriver strax över 15 procent av all assistans subventionerar kommunerna idag staten med cirka 1,5 miljarder kronor per år.
Vårdföretagarna kan konstatera att det de senaste tio åren blivit allt svårare för seriösa utförare att bedriva personlig assistans oavsett om utförarna är kommunala, privata eller ideella. För de privata och ideella utförarna som bedriver sin verksamhet till en betydligt lägre kostnad än kommunerna, är marginalerna idag mycket små. Så små och minskande att allt fler funderar på att lämna branschen. För till skillnad från kommunerna kan inte de privata höja kommunalskatten eller ta pengar från andra verksamheter för att bedriva verksamhet.
Försvinner de seriösa privata utförarna från branschen kommer kommunerna i slutändan tvingas gå in och ta över. Då riskerar kommunernas kostnader att stiga mellan 6–9 miljarder kronor per år jämfört med idag per år. Alla kommunpolitiker – inte minst de som ägnar sig åt vård och omsorg – borde verkligen vara oroade över hur statsbudgeterna de kommande åren ser ut.
Vårdföretagarna anser att personlig assistans måste kostnadsersättas på ett rimligt och hållbart sätt. Att ersättningen under många år inte följt kostnads- och löneutvecklingen har fått till följd att det blivit allt svårare för seriösa utförare att bedriva en kvalitativt bra verksamhet. Kommunernas kostnader har också ökat dramatiskt jämfört med vad staten betalar och man tvingas idag ta pengar från andra verksamheter för att finansiera de stora underskott som uppstår i många kommuner.
Utöver en rimlig höjning för 2025 så måste det i praktiken till en indexering av schablonersättningen för att säkra verksamheterna för framtiden. De lite över 13 000 assistansberättigade, de 100 000 personliga assistenterna, de många tusen anhöriga, kommunerna och de privata och ideella utförarna behöver besked som ger hopp inför framtiden.