Hoppa till innehåll

Debattartikel i Skånska Dagbladet: Varför väntar patienterna i Region Skåne?

Vårdköerna växer sig långa i Region Skåne. Just nu står fler än 800 människor i kö för att få en ny höft. Över hälften har väntat längre än den lagstadgade vårdgarantins 90 dagar, skriver Ida Ingerö och Karin Elinder i en debattartikel i Skånska Dagbladet.

Många har väntat mycket längre än så, vissa över ett år och var femte person som bedöms behöva en ny höft i Region Skåne får räkna med att vänta i mer än ett halvår. För ortopedin som helhet är läget än mer bekymmersamt. 63%, alltså mer än 2700 skåningar, har väntat olagligt länge på vård.

Därför är det utmärkt att Region Skåne har ett vårdgarantiavtal inom ortopedi, så att patienter som inte behöver vårdas på akutsjukhusen kan få opereras hos en privat vårdgivare. Det frigör utrymme för dom som behöver akut sjukvård och andra operationer kan genomföras utanför akutsjukhusen med minst lika hög kvalitet men till ett betydligt lägre pris. Vårdanalysföretaget Sirona har på uppdrag av Vårdföretagarna jämfört kostnaderna och kvaliteten för bl.a. höftledsoperationer. Medan en höftledsoperation i Region Skånes egen regi kostar cirka 104 000 kronor är ersättningen till en privat vårdgivare för samma operation 65 000 kronor. Jämförelsen är gjord för samma typ av operationer och komplexitetsgrad och kvaliteten är likvärdig. Varje operation som utförs av en privat vårdgivare i stället för på exempelvis Helsingborgs lasarett innebär alltså en besparing på 39 000 kronor för Skånes skattebetalare.

Och kapaciteten finns. De privata vårdgivarna kan ta emot fler patienter.

Ändå växer köerna i Region Skåne.