Gränslandet mellan korruption och lobbying – Vårdföretagarna deltar på nationell konferens
Det har blivit en tradition att Vårdföretagarnas Rikard Johansson, kvalitets- och etikrådgivare, deltar som talare och panellist under den nationella konferensen Mutor, korruption och otillåten påverkan som arrangeras av Insight Events.
Korruption och otillåten påverkan är ett växande hot mot vårt samhälle. Det undergräver förtroendet för offentliga institutioner, skadar ekonomin och hindrar en hållbar utveckling.
Denna populära konferens samlar de främsta ämnesföreträdarna i landet och det ges tillfälle att träffas, nätverka och lära från varandra. Under konferensen talar bland andra Ulrik Åshuvud, generalsekreterare Transparency International Sverige, Martin Bresman, chefsåklagare Riksenheten mot korruption och Louise Brown, Director Financial Crime Prevention Advisense.
Vad kommer du att prata om?
– I många fall kan det vara svårt att särskilja när lobbying – en laglig och vanlig del av intresseorganisationers och politikers vardag – övergår i något som kan betraktas som korruption, säger Rikard Johansson. Han fortsätter:
– Tanken är att involvera deltagarna med mentometer för att arbeta med aktiva värderingar. Denna metod brukar ofta leda till ett ökat engagemang. Jag kommer att resonera kring att gränsen mellan lobbying och korruption inte alltid är enkel att dra, men den kan hållas tydlig genom att prioritera transparens, öppenhet och tydliga spelregler för interaktionen mellan lobbyister och beslutsfattare. Det är avgörande att vi skapar system som inte bara förhindrar korruption, utan som också stärker allmänhetens förtroende för de demokratiska processerna. Studier visar även att förtroendevalda i riksdagen är helt beroende av att få fakta och kunskap från intresseorganisationer. Om detta kommer mitt pass att handla om.
När övergår lobbying från att vara en del av den demokratiska processen till att bli något som kan betraktas som korruption?
– Svaret på den frågan är inte alltid enkelt, men det handlar ofta om transparens, öppenhet och tydliga gränser. Här går Vårdföretagarna före och publicerar möten vi har med politiker och tjänstemän på myndigheter, på Vårdföretagarnas Politikerdialog.
Vilken roll har Vårdföretagarna tagit nationellt i arbetet med att motverka mutor, korruption och otillåten påverkan?
– Vårdföretagarna har tagit ett stort ansvar med branschens mest utvecklade uppförandekod. Utöver detta har Vårdföretagarna tagit initiativet till Överenskommelse Mot Mutor och Korruption för aktörer verksamma inom vård- och omsorg samt inom personlig assistans. Vi har även varit drivande att ta fram en avgiftsfri E-learning i ämnet, kallad Antikorruptionsskolan, avslutar Rikard Johansson.