Hoppa till innehåll

Den brittiska tidningen the Guardian uppmärksammar i sin onlineversion svensk välfärd. Men det är inte för den höga kvaliteten och innovationskraften blickarna riktas mot vår vård och omsorg. Fokus i artikeln är istället den allmänna vinstdebatten i Sverige och det föreslagna vinststoppet i Västernorrland i synnerhet.

I artikeln om hanteringen av vårdgivarna i Västernorrland intervjuas Jonas Sjöstedt och tillåts upprepa flera vanliga myter. Det finns ett motstånd mot privata välfärdsföretag i opinionen som Sjöstedt menar beror på att äldre vanvårdas och att skattepengar slussas ut ur landet till skatteparadis.

Det stora problemet med the Guardians artikel är inte Sjöstedts vanliga myter utan att patientens perspektiv helt och hållet utelämnats.

Anne Carlsson, ordförande Reumatikerförbundet, konstaterar i ett svar till landstingsledningen att en tredjedel av alla vårdcentraler i länet är privata och att många väljer att besöka dem. Patientens rätt att både välja och att välja bort tas aldrig med i beräkningen.

Inte heller problematiseras landstingsrådet Erik Lövgrens citat att åtstramningen och stängningen skulle vara det väljarna vill ha. Vinstbegränsningens effekter på valfriheten berörs aldrig av the Guardian. En lämplig följdfråga till Erik Lövgren skulle vara varför han bortser från att majoriteten av väljarna vill ha valfrihet.

Har Erik Lövgren tagit hänsyn till väljarnas vilja eller enbart den egna ideologiska övertygelsen?

I artikeln Richard Orange har skrivit för the Guardian framstår det som att privata vårdföretag utarmar den svenska välfärden. Den bilden stämmer inte i Sverige som helhet och den stämmer inte heller i Västernorrland. Där rör det sig om små, ägarledda verksamheter som i teorin har samma villkor som landstinget. Men som i praktiken har mycket sämre villkor men ändå lyckas attrahera och behålla både patienter och personal.

Ibland är det nyttigt att låta någon utomstående beskriva sakernas tillstånd för att vi ska få perspektiv på saker och ting. Artikeln i the Guardian bekräftar det vi redan känt till – hur snedvriden och felaktig debatten här i Sverige har tillåtits bli.