Hoppa till innehåll

Privat äldreomsorg har mycket att bidra med för att göra svensk äldreomsorg till världens bästa och en framtidsbransch där många vill arbeta, det skriver Siv Nordqvist, ordförande i bransch äldreomsorg, m.fl.

Det är en dyster bild av svensk äldreomsorg som visas upp. Andefattiga, trista boenden och uppgivna medarbetare. Det finns en annan bild som också måste få visas. Den handlar om innovativa, moderna, trivsamma boende och engagerade medarbetare. Varje äldre och dess anhöriga har rätt att själva välja sitt äldreboende och välja bort det som inte passar. Genom att använda den kompetens som privata äldreomsorgsföretag besitter finns alla möjligheter att göra svensk äldreomsorg till världens bästa och på samma gång skapa en framtidsbransch där många vill arbeta. 

SVT:s program ”Sveriges bästa äldreboende” har miljonpublik och ligger på topplistan över de mest sedda programmen i Sverige. Tittarna har hört speakerrösten säga ”Så här ser det ut på de flesta kommunala äldreboenden i Sverige”. SVT:s recept är att ta in en handlingskraftig privat entreprenör för att styra upp ledning och organisation vid boendet, samt inspirera medarbetare och boende till att själva bidra till utveckling och förbättring.

Det väntar en enorm utmaning runt hörnet. Vi ska i Sverige ta hand om allt fler äldre samtidigt som det utbildas för få undersköterskor och annan vård- och omsorgspersonal.  Dessutom är många äldreboenden slitna och omoderna med stora renoveringsbehov.

Vi ansvarar för några av Sveriges privata äldreomsorgsföretag och vi är stolta över våra verksamheter som har lite gemensamt med den bild som framträder i tv. Självklart är inte alla kommunala boenden dåliga och lösningen är inte alltid ett privat alternativ.  Vi vill anta utmaningen och utveckla äldreomsorgen i fler kommuner. Vi vet att vi alltid måste vara bättre än det kommunala alternativet för att bli valda av de äldre, närstående, medarbetare och uppdragsgivare. Konkurrens främjar en högre kvalitet och utveckling mot en modern svensk äldreomsorg.

Det måste vara en självklar rättighet att själv kunna välja sin vård och omsorg. Enligt en nationell undersökning (Demoskop har genomfört 4733 intervjuer i september 2013) vill 90 % av de tillfrågade ha möjlighet att välja bort ett äldreboende. Våra äldre och dess närstående ska aldrig behöva acceptera en dålig omsorg. Endast 9 av 290 kommuner har infört LOV, Lagen om valfrihet som innebär att man efter biståndsbedömning själv ska få välja boende. Om man sedan lägger till att ungefär 200 av 290 kommuner inte har några äldreboenden som drivs av privata företag på entreprenad så står det klart att valmöjligheten i realiteten är begränsad. 

Privata entreprenörer vill precis som Jane så framgångsrikt visar i TV- serien göra skillnad genom att verka i en miljö med korta beslutsvägar där vi ser möjligheter och inte låter begränsningar hindra oss. Låt oss få chansen i många fler kommuner och bidra med kunskaper från vår horisont, mät kvaliteten och jämför!  Ett spännande exempel finns på Skogsbruksvägen i Östersund, där forskare från Karolinska institutet ska jämföra två likadana nybyggda äldreboenden, ett i kommunal och ett i privat regi. Inte för att tävla utan för att sporra till lärande och utveckling. Vi behöver fler liknande projekt, där vetenskapligt underbyggda fakta bidrar till utvecklingen.

Privat äldreomsorg har mycket att bidra med för att göra svensk äldreomsorg till världens bästa och en framtidsbransch där många vill arbeta. Vi har kunskapen, erfarenheten och de ekonomiska förutsättningarna att göra det!

Siv Nordqvist, Vice VD Förenade Care
Ruth Berglund, VD Strukturrutan
Fredrik Gren, VD Carema
Carl-Axel Palm, VD Vingslaget Omsorg
Tommy Skörd, Styrelseordförande Adium Omsorg
Anne-Marie Svensson, VD Aleris Omsorg
Kerstin Stålskog, VD Norlandia Sverige
Catharina Tavakolinia, VD Kavat vård
Ulf Thörnevik, VD Blomsterfonden
Ammy Wehlin, VD Attendo Care