Experiment Stockholm – hur går regionens omställningsplan?
I juni fattade primärvårdsnämnden och hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm beslut om att revidera eller avskaffa 13 av de 38 vårdval som finns inom specialistvården i Stockholm. Stockholm har under lång tid utmärkt sig för att vara den region med störst valfrihet för patienterna, och har även kortast vårdköer bland de tre största regionerna. Detta kan komma att ändras när fungerande vård nu avskaffas – utan att kapacitet finns i regionens egen regi.
På denna sida samlar vi all information om Region Stockholms omställningsplan.
Förhastade förändringar
En granskning av sjukvårdspolitikens nya inriktning i Region Stockholm. Ta del av rapporten här.
Gabriel Heller Sahlgren och Henrik Jordahl
Vinst för stockholmarna med privata vårdgivare
Dubbelt så mycket vård för skattepengarna med privata vårdgivare. Ta del av rapporten här.
Sirona
– Rolf patient hos Remeo”Tack vare den medicinska kunskap och kompetens som fanns kunde jag räddas tillbaka till livet”
När Rolf blev svårt sjuk fick han hjälp på Remeo, och kunde till sist återvända hem. Remeo är Sveriges enda specialiserade intensivvårdsrehabilitering, och hotades av nedläggning efter ett politiskt beslut som del av omställningsplanen i Region Stockholm.
– Isabell, patient hos Mando”Om det inte hade varit för Mando hade jag inte suttit här idag”
Trots årslånga väntetider till ätstörningsvården har styret i Region Stockholm beslutat att avsluta samarbetet med den erfarna Mandometerkliniken. Det väcker stor oro bland patienter och anhöriga.
Hör Isabell berätta om Mandometerklinikens behandling och vad den betytt för henne.
Tidslinje 2023
Februari 2023
Hälso- och sjukvårdsnämndens beslutar att avskaffa vårdval vid Specialiserad rehabilitering vid långvarig smärta och utmattningssyndrom
Först hösten 2024 är planen kring vart t.ex. patienter med ME ska tas om hand. 45 miljoner kronor ska nu dedikeras till nya uppdrag hos akutsjukhusen. Under den tid som gått har omkring 2000 patienter i behov av vård levt i limbo. De har inte kunnat tas om hand i primärvården, och deras upparbetade vårdkontakt har inte längre rätt att ge dem vård. Våra medlemmar inom primärvårdsrehab har vid flera tillfällen påtalat problemet, då inte heller deras uppdrag är tillräckligt för att ge dessa patienter den vård som behövs. Hur vården faktiskt kommer se ut, och om den är bättre, kvarstår att se. Sannolikheten är dock mycket liten att den blir billigare.
Juni 2023
Omställningsplanen för 13 vårdval beslutades i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Beslutet om omställningsplanen innebär att arbetet med dess genomförande påbörjas – det är ett uppdrag från de politiska beslutsfattarna till tjänstemännen inom framförallt Hälso- och sjukvårdsförvaltningen att ta fram underlag för att vidta de åtgärder som leder i Omställningsplanens inriktning. Alla sådana beslut tas sedan i olika politiska nämnder.
Vårdföretagarna kritiserade Omställningsplanen framförallt för de brister vi bedömer finns i konsekvensanalyser av besluten. En senare granskning av forskare har bekräftat att sådana i många fall helt saknats, och att arbetet visar stora brister på den transparens som är väsentlig i ett demokratiskt system – det har helt enkelt varit väldigt svårt för medborgare att få inblick i de beslut som tas.
Protester utanför Landstingshuset med anledning av nedläggning av vårdval kognitiv pedagogik, en träningsform som sköts av företaget Move & Walk.
Föreningen mot Anorexi och Bulimi startar namninsamling för att rädda Mando.
Augusti 2023
Ätstörningsupproret startas av fd patienter hos Mando
Idag, omkring ett år efter nedläggningsbeslutet börjar planen från Region Stockholm klarna. Kring den finns fortsatt en stor oro – och osäkerheten har under tiden varit stor – framförallt bland patienterna. Köerna till vården är dessutom än långa, där många vittnar om årslång väntan till vård där alla är eniga om att tidiga insatser är av stort värde.
Oktober 2023
Styret meddelar att avtalet om Hötorgets närakut inte kommer att förnyas
Beslutet om att verksamheten skulle lägga ner presenterades för medarbetarna genom ett pressmeddelande. Från övriga akutsjukhus har oron varit stor kring var patienterna ska ta vägen – redan idag är läget ansträngt. Istället för att erbjuda möjlighet att t.ex. åtgärda enklare frakturer hos barn och vuxna – hänvisas dessa nu till annan verksamhet. Beslutet är dessutom ifrågasatt ur beredskapsperspektiv – där möjligheten till avancerad akutvård centralt i Stockholm lyfts som betydelsefullt. Vidare har frågan om den på Näraktuten pågående samverkan kring utbildning adresserats – men än inte besvarats.
Föreningen mot Anorexi och Bulimi och Ätstörningsupproret anordnade demonstration utanför Landstingshuset med anledning av nedstängning av ätstörningsvården
November 2023
Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att vårdval Specialiserad ögonsjukvård ska avskaffas och att tjänster inom den öppna specialiserade ögonsjukvården i Region Stockholm ska upphandlas genom LOU
Stockholm är en av få regioner där tillgängligheten för ögonsjukvård är rimlig, och en av de få regioner där de nationella vårdprogrammen följs. Ett exempel är operation av grå starr, en åkomma där operation är enda behandlingen – och där väntan kan förvärra tillståndet. Vårdföretagarna har också ställt frågan om den överkonsumtion som påstås ligga bakom kostnadsutvecklingen inom ögonsjukvården. Vårdföretagarnas bild är att anledningen till att vården kostar pengar – är att fler som behöver vård också har fått det, och att det före vårdvalet infördes var alldeles för många som fick gå alldeles för länge utan att få den vård de behöver.
December 2023
Aleris säger upp ett tilläggsavtal för Ultragyn på Sabbatsbergs sjukhus
Vården inom typisk kvinnosjukvård beskrivs landet över som kraftigt underprissatt. Det innebär att det för en privat aktör blivit mycket svårt att fortsätta bedriva verksamheterna. I den jämförelse Sirona gjort på uppdrag av Vårdföretagarna visar det sig att kostnaderna för en operation hos en privat aktör är omkring hälften jämför med motsvarande på akutsjukhusen. Vårdgivarna har länge påpekat att avsaknaden av uppräkningar, när löner, hyra, el och inflation ökat kostnader är alarmerande – det går inte att träffa så många patienter att verksamheterna går ihop. De tilläggsuppdrag som beskrivits i media rör ett fåtal patienter, där kostnaderna överstiger intäkterna och rör bland annat kirurgiska ingrepp vid tidiga symtom som kan utvecklas till livmoderhalscancer. Men att höja enbart dessa är givetvis inte nog för att säkerställa en tillgänglig vård för landets kvinnor. Det är själva basuppdraget som behöver ersättas på ett sätt som ger läkarna möjlighet att ge alla kvinnor en kvalificerad vård. Det behövs också utökade möjligheter att bedriva vård i hela regionen. I vissa områden tar besöken längre tid – då måste ersättningen per besök öka. I Omställningsplanen beskrivs det pågå en ”överkonsumtion” av vård. Vårdföretagarna ifrågasätter att den förekommer inom gynekologin – och menar att det snarare finns en underkonsumtion. Många kvinnor behöver tidiga insatser för klimakteriebesvär, misstänkt endometrios så väl som andra gynekologiska besvär. Väntetiderna på att få operera ett framfall är idag upp till ett år i många fall – år under vilken kvinnorna kan ha svårt att utföra vardagliga aktiviteter pga inkontinens.
Aleris säger upp vårdavtalet som rör Öron, Näsa, Halsmottagningen i Täby.
Styret i Region Stockholm backar från sitt förslag att lägga ned Move & Walk.
Tidslinje 2024
Januari 2024
Den ideella föreningen Psoriasisföreningen, som funnits sedan 1968, går i konkurs då regionen inte erbjudit något nytt avtal för 2024.
Februari 2024
Beslut tas att de akutsjukhus som idag är aktiebolag i stället blir förvaltningar under en ny nämnd. Även Ambulanssjukvården i Storstockholm AB (AISAB) avbolagiseras och underställs en egen nämnd, ambulanssjukvårdsnämnden, AISAB
V, M, L och KD röstar för att rädda Remeo på hälso- och sjukvårdsnämndens.
Praktikertjänst säger upp vårdavtalet för hudläkarmottagningen Stockholm Hud i Region Stockholm.
Styret meddelar att Prima Beroendeakut på Mariatorget behöver stänga vid årsskiftet.
Maj 2024
Primärvårdsnämnden beslutar att vårdvalet primärvårdsrehabilitering blir kvar i Region Stockholm
I Region Stockholm bedrivs primärvårdsrehabilitering inom ett eget vårdvalsområde. Det är dock ett uppdrag som ingår i primärvården och ofta är nära knutet till husläkarverksamheten. Patienter som vårdas i primärvårdsrehabilitering är t.ex. barn med psykisk ohälsa och behov av fysioterapi, det rör många äldre och det kan vara patienter som under en period efter t.ex. en knäoperation behöver rehabilitering. Det är också människor som lever med omfattande smärtproblem och har behov av att träffa en arbetsterapeut och dietist. I omställningsplanen gav S, MP och C besked att primärvårdsrehabilitering inom vårdval skulle försvinna, och vården skulle upphandlas. Då det är en del av primärvården är det dock olagligt, omställningsplanen lade alltså fram förslag som inte är förenliga med lagen. Vårdföretagarna menar att det är ytterligare ett exempel på den alltför forcerade process som präglat Omställningsplanen. För vårdgivarna är situationen ansträngd. Vården är kraftigt underfinansierad, och patienterna allt fler. Att bedriva verksamhet utan att veta hur förutsättningarna ska se ut omöjliggör t.ex. investeringar i apparatur eller kompetens. Under 2024 har Vårdföretagarna arrangerat dialogmöten mellan medlemmar, politik och patientföreträdare och bl.a. lyft behovet av att ersättningar för vård av äldre med större behov behöver öka samt att regionen måste förtydliga hur de patienter som inte längre kan vårdas inom smärtvården, som ju lags ner, ska tas om hand.
Juni 2024
Region Stockholm vänder – behåller och utökar vårdval neurologi
Vårdföretagarna välkomnar att regionen ändrar de beslut som tycks föreslagna utan konsekvensanalys. För alla patienter med neurologiska sjukdomar är beskedet glädjande, och de samt personalen kan nu fokusera på att utveckla vården istället för att oroa sig för att påverkas av politisk klåfingrighet i närtid.
Praktikertjänst stänger Astma- och allergimottagningen på Kungsholmen.
Ändringar i vårdval BUMM kan leda till avsevärt längre köer inom barnsjukvården, skriver Capio
Inom BUMM vårdas barn med behov inom ett växande område, obesitas samt neuropsykiatriska diagnoser. För barn som behandlas med medicinering för exempelvis ADHD finns ofta andra behov, såsom rådgivning av dietister och fysioterapeuter. Men, där tas även om hand små barn med öroninflammationer och milda respiratoriska symtom som då inte behöver åka till akutsjukhusen. Även barn med autism, och downs syndrom, med behov av kontinuerlig medicinering kan inom BUMM få kontinuitet med kontakt med pediatriska specialister. Vården inom BUMM är också ett exempel på effekterna av den problematiska processen kring omställningsplanen. Beskeden dröjer, och det försvårarar för verksamheterna – som redan idag vittnar om en underfinansierad vård där det är utmanande att erbjuda verksamhet i områden med mer tidskrävande patienter. Vårdföretagarna menar att politiken borde fokusera på att i dialog se till hur de ökande behoven bland regionens barn kan tas om hand, där färre riskerar att bollas mellan olika enheter och fler i hela regionen snabbt kan få ett kvalificerat omhändertagande.
Föreningen mot Anorexi och Bulimi startar insamlingen “Insamlingsstiftelsen Mando” för att ätstörningspatienter även i fortsättningen ska kunna behandlas hos Mando och att det inte ska bli en kostnadsfråga för den enskilde.
Juli 2024
Moderaterna i regionen kräver en extrainkallad hälso- och sjukvårdsnämnd med anledning av platskrisen inom ätstörningsvården och startar en namninsamling mot nedläggningen av Mando.
Praktikertjänsts verksamhet Stockholm Hud, som årligen tar emot 15 000 patientbesök, stänger.
Augusti
Närakuten Hötorget stänger.
September
Centerpartiet i Region Stockholm meddelar att rehabiliteringen i Region Stockholm stärks med 30 miljoner.
December 2024
Vårdval ätstörning upphör.
Ett av de stora problemen med processen kring Omställningsplanen har varit de snabba besluten. Att den politiska beställningen av vården ligger några månader framåt i tiden innebär nämligen inte att den kan kvarstå. För verksamheter med ansvar för medarbetare, hyreskontrakt och en hel verksamhet innebär beskedet att uppdraget ska avslutas att verksamheten måste börja avvecklas. Då hamnar patienterna i kläm. Vårdföretagarna hade önskat att processen innebar att förändringen fick ta tid – så att patienter så väl som medarbetare hela tiden kan känna sig trygga.
Prima Maria beroendeakut på Mariatorget stänger.
Konsekvensen blir att alla patienter behöver söka sig till S:t Göran och att regionen från och med nu enbart har en beroendeakut.
Tidslinje 2025-2026
2025
1 september 2025 vårdval specialiserad ögonsjukvård upphör.
2026
1 januari 2026 Ambulanssjukvården helt i Regionens kontroll.
Kommentar gällande omställningsplanen
Vård som bedrivs inom Lagen om valfrihet har en fördel i att de avtal som träffas mellan region och vårdgivare löpande kan revideras. Det välkomnar Vårdföretagarna. De villkor som regionen ställer i avtalen kan dels handla om vilket vård som ska bedrivas, dels vart och hur den ska finnas tillgänglig. I anledning av hudsjukvården har förslag på hur vården ska kunna se ut, och bedrivas på ett kostnadseffektivt sätt lags fram. Regionen har dock ändå valt att avsluta vårdvalet. Liksom i de andra vårdområden som görs om utifrån de politiska direktiven finns risk att patienterna hamnar emellan. Vårdföretagarna hade önskat att regionen snarare tydliggjorde målsättningar med vården, och på vilket sätt den geografiska placeringen borde förändras. Vårdföretagarna ställer sig också ifrågasättande till att omstruktureringen kommer innebära kostnadsreduceringar, där risken finns att kostnaderna är lika höga – men att färre fått vård då varje vårdtillfälle ökar i pris.