Hoppa till innehåll
Två kvinnor kramas

Ojämlika rättigheter – Var du bor avgör om du får LSS-bostad

Vårdföretagarna presenterar en ny rapport om bristen på jämlikhet mellan landets kommuner. Var du bor är helt avgörande för vilken möjlighet du har att få LSS-bostad.

Sammanfattning

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en unik rättighetslagstiftning som syftar till att ge personer med mer omfattande och varaktiga funktionshinder rätt till insatser som främjar jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet. Målet med insatser enligt LSS är att den enskilde får möjlighet att leva som andra. Att funktionshindrade som inte kan bo självständigt ska kunna få ett anpassat boende med den hjälp och det stöd de behöver är en förutsättning för att möta lagstiftarens intentioner. Antalet funktionshindrade i Sverige som bor i särskilda boendeformer enligt LSS eller SoL har ökat under den senaste 10-årsperioden, vilket delvis kan hänföras till befolkningsökningen. Resurserna per plats har dessutom ökat under perioden.

Ojämlika rättigheter

I den här rapporten redovisas att tillgången till särskilda boendeformer för personer med funktionshinder varierar kraftigt mellan landets kommuner. I relation till folkmängd är det mer än dubbelt så många funktionshindrade som har en plats i särskilda boendeformer i kommuner där många får en plats jämfört med kommuner där få får en plats.

Andra åtgärder kompenserar inte

En hypotes skulle kunna vara att andra LSS-insatser kompenserar för en låg andel särskilda boendeplatser. Det finns dock inget som tyder på att så skulle vara fallet. Rapporten visar att i kommuner med en låg andel beviljade boendeinsatser enligt LSS och SoL, beviljas inte fler andra insatser enligt LSS eller SoL istället. Det är inte heller så att de olika åtgärderna enligt LSS och SoL är substitut till varandra. Inte minst finns stora skillnader mellan hur resurskrävande de olika insatserna är. Den genomsnittliga kostnaden för individer med en plats i en särskild boendeform är cirka tre gånger högre än den genomsnittliga kostnaden per individ med andra insatser. Analysen visar att kommuner som lägger stora resurser på platser i särskilda boendeformer också lägger stora resurser på insatser enligt LSS och SoL totalt.

Var du bor avgör

Sammanfattningsvis kan konstateras att det har stor betydelse vilken kommun man bor i om man har ett funktionshinder som gör att man behöver en insats enligt LSS eller SoL, och då inte minst när man behöver en plats i en särskild boendeform. Den ojämlika tillgången på platser inom särskilda boendeformer innebär att lagstiftarens syfte avse- ende jämlika levnadsvillkor och full delaktighet för personer med funktionshinder inte möts av landets kommuner. Problemet tydliggörs också i Boverkets enkätundersökning till kommunerna där runt 50 procent av kommunerna svarar att de har brist på platser inom särskilda boendeformer för funktionshindrade.

Vårdföretagarnas förslag

– Inrätta en LSS-ombudsman

– Skärp lagstiftningen och de nationella riktlinjerna för bedömning

– Inför en nationell LSS-boendegaranti och/eller bygg bort bostadsbristen