Hoppa till innehåll

Var ska vi bo på ålderns höst?

Vårdföretagarnas Äldreboendeprognos 2024: Stort behov av nya platser på äldreboenden

Sammanfattning

Den svenska äldreomsorgen står, på grund av den åldrande befolkningen, inför stora utmaningar. De närmaste 10 åren kommer vi att bli 200 000 fler svenskar som är över 80 år. Det beror på en kombination av stora ålderskullar från början på 40-talet och en successiv ökning av antalet levnadsår efter 65 års ålder. 

Vi lever längre, men behovet av vård och omsorg de sista åren minskar inte, det skjuts bara framåt. Kanske ökar tiden med behov av omsorg till och med lite. Därför är det oroande att andelen av de äldre som får plats på ett särskilt boende successivt minskar över tid. Den minskningen beror, enligt Vårdföretagarnas bedömning, på tuffare biståndsbedömningar ute i landets kommuner. 

Förra hösten publicerade Vårdföretagarna en rapport med slutsatsen att 28 000 fler äldre kommer att vara i behov av en plats på ett äldreboende år 2032 jämfört med år 2022. I årets rapport har vi gjort om analysen utifrån mer finfördelade åldersgrupper. Resultatet blir en i närmaste oförändrad prognos. Samtidigt ser vi att andelen äldre som fått plats på äldreboenden fortsätter att minska, vilket enligt vår analys beror på en tuffare biståndsbedömning i kommunerna. Det innebär att allt fler äldre inte får den hjälp de behöver.

Under den senaste femårsperioden har det färdigställts drygt 2 000 lägenheter på äldreboenden per år samtidigt som antalet äldre som bor på särskilda boenden inte ökat. En trolig hypotes är att de nya lägenheterna inte inneburit någon större nettoökning av antalet lägenheter, utan att det i huvudsak handlats om att gamla uttjänta boenden ersatts med nya. Det kan också handla om att boenden behövs på andra platser än där de befintliga finns.

Det framtida behovet skiljer sig kraftigt åt mellan kommuner, inte minst beroende på att ökningen av antalet äldre i kommunerna skiljer sig åt. När det gäller att tillgodose de äldres behov av platser på äldreboenden är skillnaderna mellan landets kommuner stora.  Andelen av de äldre som bor på särskilt boende är nästan dubbelt så stor bland de mest generösa kommunerna jämfört med de minst generösa. Vi ser inte att kommunerna med en låg andel äldre på särskilt boende kompenserar detta med hemtjänst. 

Sammantaget kvarstår prognosen att det behövs minst 28 000 nya platser på särskilda boenden från år 2022 till år 2032.